Liw Olausson

ÄR HEN OKEJ FÖR DIG?

img_6585

Häromdagen när jag gick in på Polarn och Pyret för de annonserade om rea, så gick jag först mot den sidan med mindre storlekar och allt hängde i en enda röra enligt mina ögon. Men eftersom deras plagg är väldigt färgglada så tänkte jag mest att det var pga. färgerna. Gav upp och gick till andra sidan, Colins storlek och letade efter något åt honom. Jag är egentligen bara ute efter det marinblå, det klassiska. Jag hittar rosa, tjejigt, kjolar, pojkigt och blir bara förvirrad. Jag behövde alltså kolla varje plagg för att inte missa något.

Butiksbiträdet kommer fram och frågar om jag behöver hjälp och jag frågar rakt ut: har ni inte pojk- och flickavdelning? Nej säger hon, ganska så barskt till mig. Jag förstår såklart att de inte vill dela upp kläderna i typiskt tjej- och pojkkläder utan bara i storlekar, för att alla ska få välja själv vad som passar dem. De vill vara en ”hen”-butik…

Men helt ärligt, jag gillar inte det! Uppdelningen i butikerna gör det lättare för mig att hitta det jag är ute efter. Om jag vill köpa en kjol eller ett par glittriga strumpbyxor så vet jag ungefär var i butiken jag ska leta. Spelar ju ingen roll om det är till en flicka eller pojke, att avdelningar sen heter pojke och flicka, är en annan sak. Om Elise vill ha en ”batmantröja”, så vet jag att med största sannolikhet att det finns på pojkavdelningen, då är det bara att gå dit och köpa den! Man får faktiskt det! 😉 (dessutom så finns det väldigt stora utbud av stilar i butikerna, speciellt på H&M på båda avdelningarna)

Tänk om de hade gjort samma sak med vuxenavdelningen på t ex H&M. Jag hade med största sannolikhet inte handlat i sådan butik. Det hade tagit evigheter för mig att hitta ett par byxor då. Det hade inte varit okej. Uppdelningen i butik är för att vi konsumenter lättare ska hitta vad vi är ute efter. De bestämmer inte med uppdelningen vad vi ska klä våra barn eller oss själva i, vi kan tänka längre än så.

Vad tycker ni om detta? Har ni något emot uppdelningen i butikerna?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Ylva

  Uppdelningen påverkar visst vad som är "okej" att köpa till vilket kön, även om vi inte vill tro det själva. Om allt rosa händer på flickavdelningen känns det ju för många konstigt att köpa en rosa tröja till sin pojke, men om det finns rosa kläder på olika ställen i butiken är det ju lättare att ta till sig.
  Det är inte "pk" att inte dela upp kläderna i "pojke" och "flicka". Det är ju en schysst markering mot normen och att barn är just barn, de ska inte behöva bli styrda av att vara pojke eller flicka.
  Jag tror nog att du skulle lära dig hitta de glittriga kjolarna oavsett hur butiken ser ut, handlar ju bara om att orientera sig eller fråga personalen. Och som någon annan redan nämnt här nedan är det ju stor skillnad mellan kvinnor och män, jämfört med barn (pojkar och flickor). Och jo, det har visst med kroppsformen att göra, åtminstone till viss del och speciellt vad gäller byxor.
  Och till sist; "hen" finns, inte bara "han" och "hon". Bara att öppna ögonen och se verkligheten och vilka människor som lever här 🙂 Det finns ingen anledning att vara rädd för "hen". Det är ett ORD och ingen tvingar dig till att ge avkall på ditt pronomen.

 2. Malin

  Men oj!
  Blir faktiskt lite orolig när jag läser kommentarer om att hen inte behövs och är onödigt. Det är väl superbra bla för de som kanske inte känner någon könstillhörighet, när en inte vet om det är handlar om en han eller hon eller där en inte vill att det ska påverka svar osv.
  Superbra med en barnavdelning och inte uppdelat på kön, kan gott vara så för vuxna med.

 3. Helena

  Jag tycker att ordet ”hen” har blivit en så stor överdriven grej. Det behövs inget gemensamt ord för hon & han. Jag blir rent ut sakt så jävla irriterad när det påstås att ”hen” är ett bra ord för att vi ska mer jämställda. Ett ord kommer inte göra någon som helst skillnad på jämställdheten. När det kommer till klädaffärer och deras uppdelning på kläder så är det ju precis som du säger, mycket lättare för oss som konsumenter att hitta det vi letar efter. Det har ju ingenting med könet på barnen att göra. Faktum kvarstår ju att det faktiskt är skillnad på pojkar och flickor, rent biologiskt, med hormoner och hur kroppen är uppbyggd. Ska vi låtsas att det inte är så bara för att samhället inte ”ska göra skillnad” på hon & han? Det behövs inget nytt hittepå namn för att behandla pojkar och flickor lika utan att göra skillnad på dem.
  Vi är alla individer med olika behov, beteende som man måste ta hänsyn till och respektera oavsett kön. Det behövs inget onödigt ord för det.
  Jag kommer alltid hålls fast vid hon och han 🙂

 4. Jeanette

  Finns inga hen i min värld
  Där finns flickor och pojkar och Jag tycker barnen ska kläs därefter. Jag vill också ha pojk kläder för sig och flick kläder för sig. Åh tack för en härlig blogg och jätte kul att läsa alla dina inlägg

 5. elin thor

  Jag kan nog tycka att det är enklast och bäst med kill o tjejavdelning. Inte för att jag har problem med storleksindelning egentligen då sonen gick med totte till förskolan i onsdags och har haft nagellack på naglarna hela sommaren, precis som dottern älskar att klä ut sig till spindelmannen. Men då kan jag nog hellre gå till kill o tjejavdelningen o handla på de ställena. Däremot kan jag tycka att det kanske ska finnas lite mer av frosttema på killavdelningen, och att det kan finnas mer avengers på tjejavdelningen. Tycker att de kan göras coolare kläder till tjejer och mjukare till killar. Om man ska ha åldersindelat, är det då lika okay att tjejer använder boxer som det är att killar använder trosor?
  Frågorna är många och jag kan säkert stå tudelad i många av frågorna. But still.. Tror inte att barnen tar någon skada av vare sig föräldern tycker om kill o tjejavdelning eller ålderindelning.. För de e de vuxna som har problem med de, inte barnen!

 6. Victoria

  Varför blir folk så jäkla kränkta av HAN & HON, pojke, flicka, man & kvinna?? Snälla förklara! Jag vill ha könsindelade avdelningar så jag vet vart jag ska vända mig i första hand när jag handlar till mina flickor! Det betyder inte att jag inte kikar på pojkavdelningen, men troligen inte. Och HEN är något som håller på att gå över alla gränser! Snart är det ju lika hemskt att säga han eller man som att säga ett visst förbjuddet ord som man en gång i tiden kallde ett visst bakverk för.Jag kan förstå att man använder ordet i en text där man menar både han/hon och vill ”spara” på tecken. Men när vissa personer skriver ” och så sa hen till mig…” ??? vet man inte vem man har pratat med?! Kunde inte hålla mig ”hen” upprör mig!!! 🙂

  1. Marie

   Lika mycket som du tycker hen är larvigt och blir upprörd över de som använder ordet, lika mycket tycker jag att det är larvigt att bli upprörd över att ordet finns och används i vissa sammanhang. Jag förstår inte problemet, lika lite som du inte kan förstå mig som tycker att hen är bra, att pojk och flickavdelningar är larv och att det visst har betydelse. Förstå så mkt som hänt senaste årtiondena för att vi tvingade fram förändringar och nya synsätt. Vi hade vart kvar i jättegamla könsroller annars. Och det stör mig nåt fruktansvärt att så många tror att vi är i ”mål”. Det är fortfarande sååååå mkt kvar att göra för att alla ska ha samma rätt, lika möjligheter. Hen är en liiiten del i det. Handlar inte ett dugg om att göra oss könslösa. Herregud.

 7. Linda

  Ja håller helt och fullt med dig!
  Inga hens och inga blandade avdelningar!
  Och i vilken ålder ska man då börja dela upp avdelningarna? Nä det blir bara rörigt…
  men så är jag kanske lite stenålders av mig också… 😂

 8. Marie

  Lite förvirrande, trodde inlägget skulle handla om hen, och så handlar det om klädesavdelningar. Nåja.
  Jag ser inte problemet. Och alla som är less på hen och pk…. jag är less på stenåldersfasoner.

 9. Katta

  Jag hade inte heller handlat där.
  Du får ändå handla en kjol till din pojke om du vill.
  Eller en Bamsetröja till din dotter.
  Jag handlade ett par jeans till mig igår från killavdelningen.
  Gillar inte hen och vägrar använda det.

 10. Pappa

  Givetvis ska det vara pojk- och flickavdelning. Liksom herr- och damavdelning. Hur ska vi pappor annars kunna hitta? 🙂 ”hen”’ existerar inte i mitt vokabulär och kommer så aldrig att göra, bara ett dåligt hittepå!

 11. Jennie - mamma till W&A

  Jag är så trött på ordet ”hen”. Det finns pojkar och flickor, men inga hen. Det här med pojk- och flickavdelning har ju funnits i evigheter och det har ju funkat. Det är ju inte förbjudet för en pojke att handla på flickavdelningen och vice versa.

 12. Alex

  För gudsskull är så himla trött på uttrycket ”hen” det finns inga hen de finns pojkar eller flickor punkt. Och ja jag vill ha mina affärer uppdelade i pojk- och flickavdelningar så jag lättare kan hitta vad jag söker. Det betyder ju inte att man inte får lov att handla flickkläder till pojkar o vise versa..

 13. Farmor

  Ja du, det har ju fungerat i alla årtidigare med uppdelning pojk/flick, dam/herr. Någonstans i någon ålder ändrar vi våra kroppar, ska det då helt plötsligt förändras i affärernas uppdelning? Vad lär vi då våra barn? Att det är ok så länge du är liten men sen…?? Håller med din liknelse med kläder för vuxna, varför ska det bara vara neutralt för barn när vi vet att det finns män som klär sig i kjol,klänning etc. Kanske skulle man kunna dela upp i plagg t.ex. kjol, t-shirts etc… Ibland tycker jag vi går för långt med vår strävan efter att vara neutrala. Jag håller med om att det skulle bli betydligt svårare att hitta kläder om allt hängt neutralt blandat.

 14. Sanna

  Håller både med och inte… Varför ska min son behöva gå till ”tjejavdelningen” om han vill ha en kjol? Blir ju konstigt att hävda att nej, kjol är för både pojkar o flickor om man vill ha det, men finns bara på tjejavdelningen. Likaså, om min dotter vill ha en ”cool” tröja, vad ska jag säga när hon frågar varför det inte finns coola tröjor på flickavdelningen? Det finns bara på sidan med kläder för pojkar….
  Att jämföra med dam-herr tycker jag inte är samma, vi har olika kroppsform det har inte barn.
  En idé skulle kanske att dela in i färg ist? Rosa här, gult här, blått där, grönt där, mönstrat där 🙂

 15. Johanna

  Kan bara hålla med dig! Alla får självklart klä sina barn hur man vill men jag föredrar oxå att veta vart jag ska leta när jag är ute efter något specifikt! Vet att Åhléns har tagit bort uppdelningen pojkar och flickor och nu bara har storleksindelning… förstår inte varför det är så farligt att göra skillnad på pojkar och flickor…

 16. Annie

  Dålig jämförelse med att man skulle ha samma på vuxenavdelningen. Kvinnor och män har inte likadana kroppar, flickor och pojkar har. Tycker polarn och pyret har det bättre än hm.