Liw Olausson

KÄNNER MIG KRÄNKT

IMG_0458

Suck, ja.. idag var det dags för uppföljning.

Som jag har berättat för er tidigare så upptäcktes det cellförändringar i samband med att jag tog ut min spiral i höstas. Jag fick då beskedet att det var lätta förändringar och att det inte var några problem att bli gravid då dessa oftast försvinner av sig själv och man kan gå en hel graviditet med lätta förändringar. Jag skulle ändå kolla upp dessa på sjukhuset om några veckor. När jag var gravid i vecka 6 så gjordes det en koll, nytt cellprov och biopsi av en läkare. Svaret kom efter ett par veckor och det visade sig att mina lätta förändringar var “höggradiga” eller svåra. Varför jag inte har berättat om det här för er tidigare är för att det besöker var allt annat än bra. Det var en manlig läkare , vilket jag är helt okej med, dock så var det ytterligare en man med, troligtvis student eller liknande. Ingen som berättade vad eller hela hans namn. Båda männen kommer troligtvis från ett annat land, varför kanske kommunikationen brister? Vid undersökningen/provtagningen så gör den “okända” mannen ingreppet, dock finns det även en kvinnlig sköterska med hela tiden. Männen pratar “över huvudet” om mig och byter sedan plats efter att jag börjar fråga vad som händer då det tar en himla tid.

 

Jag anmäler detta till patientnämnden.

 

Efter ca 1, 5 månad kom ett brev. En ursäkt från enhetschefen.

En liten ursäkt. Jag kände mig om möjligt ännu mer kränkt. Jag kände mig nästan löjlig. Men det är inte jag som är löjlig och ska känna så här, det är dem. Det är dem som har gjort fel och jag hade otur att hamna där.

Idag var jag tillbaka, såklart hos en kvinnlig läkare. Jag kommer aldrig mer att gå till en manlig. Det var jobbigt men det gick bra. Hon förklarade lugnt och sa att vi med största sannolikhet inte kommer att behöva ta ut barnet i förtid, en risk som alltid finns men som tur är inte är allt för vanlig. Om 10 veckor görs en ny biopsi för att vara på den säkra sidan. Operation 6-8 veckor efter förlossningen blir det med största sannolikhet.

Det var skönt att få berätta hur det ligger till, kanske det hjälper någon annan i samma situation.

Och till sist, gå på cellprov!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Natalie

  Va bra att du skrev till patientnämnden. Kan du inte bolla tillbaka dit angående deras svar? Jag arbetar själv i vården och det ingår ju att lära upp nya kollegor, studenter men aldrig över huvudet på patienten och speciellt inte i ett sånt utsatt läge. Inte okej! Jag har själv haft cellförändringar som upptäcktes under min första graviditet, opererades 6mån efter förlossningen. Det gick jättebra, dock plockades min spiral ut vilken man satt på mödravården(där jag verkligen ifrågasatt om man kunde sätta den innan operationen…? Jo självklart svarade dom, det första kirurgen sa: jag tog bort din spiral haha alltså 🤔).
  Så tips sätt inte in spiral innan ev op.

  1. finalyan

   Jo, jag har varit i kontakt via telefon både med enhetschefen och patientnämnden. Jag kommer inte få ut mer av det här så jag väljer att inte gå vidare. Funderade på att anmäla till IVO men jag känner att det kommer inte ge mig mer än ännu mer stress över det här. Tyvärr. Säker en duktig läkare men bemötandet är minst lika viktigt.

 2. Katta

  Men fy fan, det var ju verkligen inte okej någonstans.

  En ursäkt? Det räcker inte på långa vägar.

  Ditt underliv är ju knappast en lekplats med fritt tillträde.

  De borde bli satta på prövotid.

 3. Helenas enkla vardag

  Haj haj Liw! Verkligen inte ok, tur du anmälde det. Jag var med om ngt liknande när jag skulle sätta in en spiral en gång i tiden. Det var en student som skulle sätta in den och så som jag blev behandlad. Livmodern började krampa, men han slutade inte för det. Ja det hela slutade med att det inte gick att få in spiralen och jag hade så ont. Så för att få in den, fick jag sövas vid ett annat tillfälle. Jag säger Nej Tack till studenter i mitt underliv. Ha det bra och skönt att de har koll på dig, vet många som haft cellförändringar inklusive jag själv.. Kram Helena

 4. Tess

  Har också gjort operation.. hade svåra förändringar men de fick bort allt.. håller tummarna att allt går bra under graviditeten.. förstår såklart att du är jättenervös. Och dåligt att de sitter och pratar över huvudet på dig.
  Hade också en manlig överläkare han bröt också på ett annat språk men ham var tydlig och förklarande mm..
  men förstår att du inte gör om det hos en manlig, de hade inte jag heller gjort med det bemötandet

stats